Nederlandse Brouwers is de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen. Deze brouwerijen zijn samen goed voor ruim 95 procent van de bierproductie in Nederland. De andere 5 procent wordt gebrouwen door meer dan 120 microbrouwerijen.

Uitgelicht

Scandinavische landen de zuipschuit van Europa

door Cees-Jan Adema

Nee, wees gerust, dit is geen typefout. Op de één of andere manier waart nog steeds het sprookje rond dat Nederland de zuipschuit van Europa is. En dat beeld wordt door sommigen gekoesterd als een kostbaar bezit. Echter, de waarheid ligt een stuk genuanceerder.  De Wereldgezondheidorganisatie (World Health Organization – WHO) heeft op 12 mei 2014 haar Global Status report on Alcohol and Health gepresenteerd. Normaal gesproken krijgen dergelijke onderzoeken veel aandacht in de media, deze keer is dat echter anders. Dat is opmerkelijk omdat het WHO report  juist heel goed nieuws bevat voor Nederland.

De Nederlander blijkt namelijk een matige en verantwoorde drinker te zijn. Zo ligt in Nederland de gemiddelde alcoholconsumptie onder het Europees gemiddelde en scoort Nederland zeer gunstig als het gaat om weinig voorkomen van binge drinking en alcoholverslaving. 

  Lees meer >>

Nieuws

 • 05/08/2014
  Nederlandse bierketen blij met besluit verhoging stikstofnorm voor brouwgerst

  Op 4 augustus 2014 is een wijziging in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet gepubliceerd in de Staatscourant. Belangrijke wijziging is dat in de regeling onder andere een opbrengstafhankelijke verhoging voor het gebruik van stikstof bij de teelt van brouwgerst op kleigronden is toegevoegd. Kort gezegd betekent dit dat telers van brouwgerst op kleigrond nu 30 kg meer stikstof mogen strooien als zij een gemiddelde opbrengst halen van 7 ton per hectare.

   

 • 03/07/2014 ( Nederlandse Brouwers )
  Aantal zware drinkers daalt

  Uit de CBS cijfers van de gezondheidsenquête blijkt dat het aantal Nederlanders dat tot de zware drinkers behoort (mannen minimaal 1x per week 6 glazen of meer, vrouwen 4 glazen of meer) is gedaald van 12,9% in 2012 naar 12,4% in 2013.

 • 01/07/2014
  Afzet alcoholvrij bier blijft stijgen

  Voor Nederlandse bierdrinkers is alcoholvrij bier al lang niet meer onbekend terrein. Uit de bierconsumptiecijfers 2013 blijkt opnieuw groei in dit segment. 

Nuchter over bier

Twitter feed @NLbrouwers

 • In het nieuws @FoodHolland: 'Al veel alcoholhoudende dranken hebben zwangerschapspictogram op etiket' http://t.co/19zHQn6vv0 19 hours 34 min ago
 • In het nieuws @NUnl : 'Alcohol goed voor de conditie' http://t.co/5BB5cVUWh1 4 days 18 hours ago
 • RT @stivadewolf: In alle studentensteden goede aanpak voorkomen drinken 18-min. Hulde aan verenigingen die hier proactief mee omgaan!... 1 week 1 day ago
 • Bierketen blij met verhoging stikstofnorm brouwgerst http://t.co/37RavTR1EB 2 weeks 3 days ago
 • Vandaag aanslaan eerste fust Smaak van Echt 2014 in Cafe het centrum in Horst! 3 weeks 1 day ago