Nederlandse Brouwers

10 oktober 2016Naar overzicht

Nederlandse biersector zet volop in op circulaire economie

Op de dag van de duurzaamheid laten wij graag zien hoe Nederlandse bierbrouwers op verschillende manieren bijdragen aan de circulaire economie. Afgelopen jaren hebben de brouwers al veel ondernomen, komende jaren zullen er nog vele activiteiten en projecten volgen. Hier enkele voorbeelden van wat tot nu toe is gerealiseerd. 

Lokale en duurzame landbouw

Bier is een prachtig natuurproduct dat bestaat uit 4 ingrediënten: water, mout, hop en gist. Een aantal brouwers gebruikt mout afkomstig van granen van Nederlandse bodem. En ook hop gedijd goed in Nederland. Zie hier een voorbeeld van een van de initiatieven: Lokale teelt van brouwgerst en hop. Er ontstaat in zowel reguliere supermarkten als in natuurwinkels een steeds breder assortiment van bieren met een biologisch keurmerk of ander milieucertificaat. 

Bierbrouwers geven restproducten een nieuwe bestemming

Het water dat na het brouwen overblijft, wordt nuttig ingezet voor andere toepassingen. 

Een mooi voorbeeld hiervan is vergisting in een anaerobe biovergister. Een deel van het water wordt daarmee omgezet tot biogas, een vorm van hernieuwbare energie. Zie hier een voorbeeld van een bierbrouwer die door middel van dit biogas voor 18% in haar eigen energiebehoefte kan voorzien.

Na het brouwproces blijven er mout (ontkiemde gerst) en hopresten over als restproduct. Dit restproduct wordt in de brouwerswereld ook wel bierbostel genoemd. Het bierbostel vindt weer een hoogwaardige tweede bestemming in de vorm van nat veevoeder. Door een maximaal aanbod van bierbostel in de veehouderij wordt de vraag naar het eiwitrijke alternatieven, zoals soja verminderd. 

In de brouwerijen en op de terreinen van de brouwerijen wordt op een hoog niveau aan afvalscheiding gedaan. Er staan containers voor de inzameling van folie, metaal, glas of karton. Ook worden er afspraken gemaakt met de leveranciers van verpakkingsmaterialen om bij levering van nieuwe partijen het restmateriaal mee terug te nemen voor recycling.

Inzetten op energie-efficiënte én hernieuwbare energie

Met het oog op de klimaatverandering en een groeiende wereldbevolking zullen we steeds efficiënter omgaan met energie, maar ook het inzetten van hernieuwbare energiebronnen is belangrijk. Er blijft immers energie nodig voor het brouwen van een lekker glas bier. De biersector maakt elk jaar stappen in haar energie-efficiëntie. Sinds 2009 is de sector elk jaar maar liefst 2,5% efficiënter geworden (MEE en MJA3 convenant). Zie hier een voorbeeld van een project dat tot dit aansprekende resultaat heeft geleid.

Zie hieronder 3 voorbeelden van de opwekking en toepassing van hernieuwbare energie in de biersector.

Verpakkingen

Nederlandse brouwers zijn al sinds jaar en dag actief om hun verpakkingsbeleid te verbeteren volgens de punten reduce, reuse, recycle en renew. Hieronder volgt een beschrijving van de belangrijkste prestaties. 

Reduce: Brouwers werken constant aan het lichter maken van hun verpakkingen. Zo kan een eenmalig flesje meer dan 15% (ongeveer 35 gram) lichter zijn dan een hervulbaar flesje met dezelfde inhoudsmaat. 

Reuse: Bierbrouwers hergebruiken verpakkingsmateriaal. Bij de productie van bruine Nederlandse retourflessen (dit is een gezamenlijke poolfles, gebruikt door verschillende brouwers) is 70% van het gebruikte materiaal afkomstig van bruine scherven uit de glasbak. 

Recycle: Eenmalige verpakkingen worden op grote schaal gerecycled. Voor glas is het recyclingspercentage 79%. Voor metaal is dit 94%, een van de hoogste recycling percentages van Europa.

Renew: In 2013 zijn bijna alle brouwers over gegaan van houten pallets naar kunststof pallets. Daarmee is de kunststof pallet de meest in het oog springende en de meest impactvolle verpakkingsinnovaties die zich in de afgelopen jaren in de biersector heeft voorgedaan. Voor de productie van de pallet is gebruik gemaakt van 100% gerecycled kunststof dat bij het einde van de levensduur weer volledig ingezet wordt voor de productie van nieuwe kunststof pallets. De kunststof pallet is 17 kilo lichter dan haar houten voorganger.

Ambities 2020

Klik op deze link voor onze ambities voor het jaar 2020, en de tussenresultaten hiervan in 2015.

Wat doen onze leden

Benieuwd naar wat de leden van Nederlandse Brouwers nog meer doen aan verduurzaming? Bekijk het via onderstaande links.

Alfa: website

AB-InBev: website

Bavaria: MVO-verslag 2015

Budels: website 

Grolsch: MVO-verslag 2015

Gulpener: MVO-verslag 2015 

Heineken: MVO-verslag 2015

De Leckere: website

Lindeboom: website

Texelse: website