Nederlandse Brouwers

Hoeveel alcohol mag je drinken?

Wat betekent ‘matige alcoholconsumptie’?

Te grote hoeveelheden alcoholhoudende drank kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Alcoholmisbruik wordt daarom in alle gevallen sterk afgeraden. Het is zeer belangrijk om matig met alcohol om te gaan. De Gezondheidsraad geeft het advies aan volwassenen die gewend zijn alcoholhoudende dranken te drinken om de consumptie te beperken tot maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag.

Is ‘matig’ hetzelfde als ‘verantwoord’ drinken?

‘Matige alcoholconsumptie’ is niet hetzelfde als ‘verantwoorde alcoholconsumptie’. Soms houdt ‘verantwoord’ in dat er helemaal geen alcohol moet worden gedronken. Voor jongeren onder de 18 jaar, vrouwen die zwanger zijn of willen worden en vrouwen die borstvoeding geven is alcoholconsumptie sterk af te raden. Dit geldt ook voor mensen die kort na inname nog aan het verkeer gaan deelnemen of machines moeten bedienen. Ook bij gebruik van bepaalde medicijnen en bij bepaalde ziekten is het beter om geen alcohol te drinken. Een arts of diëtist kan het beste een persoonlijk advies geven over de meest verantwoorde keuze betreft alcoholgebruik.

Drinkpatroon alcohol

De laatste jaren komen er steeds meer wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat niet alleen de gemiddelde wekelijkse alcoholconsumptie een rol speelt, maar dat ook het drinkpatroon van invloed is op de gezondheidseffecten. Je kunt beter elke dag 1 glas alcohol drinken, zoals de Gezondheidsraad adviseert, dan doordeweeks niets en in het weekend ineens een heleboel.