Nederlandse Brouwers

30 november 2021Naar overzicht

Petitie Stop extra bierbelasting ruim 40.000 keer ondertekend

Nederlandse Brouwers is in september een online petitie gestart tegen het verhogen van de accijns op bier. Dit is naar aanleiding van diverse plannen en ideeën van o.a. de overheid, sommige politieke partijen en wetenschappers om de accijnzen te gaan verhogen. Deze petitie is ruim 40.000 keer ondertekend. Namens de bierbrouwers van Nederland is de petitie vandaag door de brouwers Jan-Paul Rutten van Gulpener en Jeroen van Ditmarsch van Kompaan en Nederlandse Brouwers directeur Lucie Wigboldus aan de leden van de Commissie Financiën aangeboden.  

‘De bierdrinker heeft massaal de petitie ondertekend. Kom niet aan ons glas bier is de boodschap. De bierdrinker wil gezellig een glas bier met zijn vrienden drinken en wil niet dat de overheid die gezelligheid duurder maakt,’ heeft Lucie Wigboldus aan de Kamerleden meegegeven.

‘De bierbrouwers willen met het ondertekenen van de petitie een duidelijke boodschap aan politiek Den Haag geven dat van een verhoging van de accijns geen sprake kan zijn. Nu niet, maar in de komende jaren tijdens de gehele kabinetsperiode zeker ook niet.’ Aldus Jan-Paul Rutten. ‘Daarbij komt ook dat de biersector met de horeca voorop, weer hard wordt getroffen door de maar voortdurende COViD-19 crisis. Zo zagen we al ruim voor de aankondiging van de avond lockdown, de bierverkopen weer teruglopen. En het einde is nog niet in zicht. De sector moet de kans krijgen zich te herstellen en daar horen geen hogere lasten bij zoals een accijnsverhoging.’