29 maart 2016Naar overzicht

Genieten van een mooi glas bier mag overal, behalve in Nederland...

Genieten van een mooi glas bier mag overal, behalve in Nederland…. Nederlanders staan  erom bekend dat we precies weten hoe de wereld in elkaar zit. Ons vingertje is, naast tulpen, klompen en bier, een belangrijk exportproduct. Dat was vroeger al zo en helaas lijkt dat nu weer zo te zijn.

In November 2015 heeft de Gezondheidsraad  een nieuw advies uitgebracht over gezonde voeding bedoeld om eens met een hakmes door alle goedbedoelde en niet wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen heen te gaan. Toegegeven: daar is ook alle reden voor. De argeloze consument wordt momenteel dood gegooid met elkaar tegensprekende adviezen.

So far, so good. Helaas is die duidelijkheid voor de consument op het gebied van alcohol nog ver te zoeken. De richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad wijken zo ver af van wat gezondheidsraden in andere landen adviseren dat het lijkt alsof Nederlanders fysiologisch anders in elkaar zitten dan de meeste mensen. Alcohol werkt bij ons blijkbaar anders dan bij onze Duitse, Belgische en zelfs Scandinavische buren. Bovendien is de berichtgeving van de Gezondheidsraad niet consequent. Zij erkent dat het drinken van 1 glas een maximaal gezondheidseffect heeft, maar besluit op miraculeuze wijze dat het beter is om helemaal niet te drinken. Het antwoord op de vraag of de consument nog mag genieten van een mooi glas bier begint verwarrend en onduidelijk te worden.

Internationaal wordt er schouderophalend naar de Nederlandse wetenschappers gekeken. Gezondheidsraden in geen enkel ander land zijn met een dergelijke radicaal advies gekomen, maar met elkaar zijn ze het wel eens. In plaats van het gesprek aan te gaan, sluiten de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zich op in hun ivoren toren. De reactie van Nederlandse Wetenschappers: wij hebben er wel heel goed naar gekeken in tegenstelling tot menig ander. Het vingertje hadden we het toch over?

Intussen is de consument de dupe. Ja, ook wij erkennen dat overmatige alcoholconsumptie slecht is en we blijven investeren in voorlichting om mensen op een verantwoorde manier te laten genieten van een mooi glas bier. Zo blijven ook de brouwers investeren in de ontwikkeling van laag alcoholische bieren en alcohol vrij bier. Het lijkt me echter niet juist dat mensen het genieten van een glas bier onthouden wordt omdat te veel drinken slecht is. Als dat de norm voor voorlichting wordt, dan heb ik nog wel een paar suggesties: eet geen drop en koekjes. Overmatige consumptie van drop en koekjes is ook niet goed voor een mens.

Bewust eten en drinken en bewust genieten; het lijkt erop dat we dat in Nederland niet meer mogen. Ik heb wel een oplossing: morele emigratie. Ik blijf graag in Nederland en geniet, met mate uiteraard, met veel plezier van een mooi glas Nederlands bier. Het genieten wordt dubbelgroot als ik me dan een niet-Nederlander waan, want op iedereen in de wereld heeft en glas op zijn tijd een positief effect, behalve op de Nederlander. Ik heb besloten om toch maar te blijven genieten…  Proost!

 

Cees-Jan Adema
Directeur Nederlandse Brouwers