Naar overzicht

Initiatieven uit de sector

Help de Horeca

Met het initiatief Helpdehoreca.nl ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met vele (horeca)partners de Nederlandse horecaondernemers in deze moeilijke periode. Ook Nederlandse Brouwers en diverse leden sponsoren dit initiatief. Meer dan 5.800 ondernemers hebben zich al aangemeld en zo’n 17.500 waardebonnen zijn reeds verkocht! en dit aantal groeit dagelijks!

Via het platform kunnen  waardebonnen worden aangeschaft door iedereen die de horeca in Nederland een warm hart toedraagt. Deze waardebonnen helpen de ondernemers aan inkomsten, ook nu ze gesloten zijn. Consumenten kunnen de waardebonnen verzilveren zodra de cafés en restaurants hun deuren weer openen. 

 

#FoodHeroes

Op initiatief van onder andere FoodDrinkEurope start de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) een Nederlandse campagne om alle medewerkers in de volledige voedselketen te steunen en te bedanken voor hun inspanningen in deze bijzonder uitdagende tijd. Onder de naam #FoodHeroes willen zij bijdragen vanuit alle branches en aangesloten lidbedrijven verzamelen. Die zullen zij vervolgens breed onder de aandacht brengen via hun (social media) kanalen met de boodschap "Jullie zijn onze #FoodHeroes!”.

Meedoen?

Inspirerende en motiverende verhalen en initiatieven kan je met hen delen. Dit kunnen selfies, foto’s of video’s zijn van werknemers in actie, een magazijn met voldoende voorraad, of gewoon een leuke foto van je team in actie in jouw bedrijf. Bijdragen kunnen gestuurd worden naar communicatie@fnli.nl. Of mail de link naar het bericht dat reeds via eigen kanalen is verspreid.

 

Bierbrouwers maken desinfecterende handgels van restbier voor ziekenhuizen

De afgelopen weken zijn er verschillende bierbrouwers in Nederland gestart met het produceren van desinfecterende handgels en ontsmettingsmiddelen. Aangezien er een dreigend tekort aan desinfectiemiddelen ontstond op de markt, speelden brouwers in op deze vraag door van hun restbier deze belangrijke middelen voor de zorg te ontwikkelen. Deze producten worden momenteel kosteloos verspreid onder andere bij ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland en in het buitenland.

Lees hieronder meer over de diverse initiatieven:

Brouwerij AB InBev: 5.000 handgels voor ziekenhuizen en zorginstellingen

Om de gezondheidszorg te ondersteunen doneert Bierbrouwerij AB InBev sinds 26 maart 5.000 flessen handgels aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. De handgels zijn gemaakt van de rest-alcohol die de brouwer overhoudt na het brouwen van alcoholvrij bier. De donatie is de eerste van een reeks donaties die de brouwer in Nederland wil doen. In Europa is de internationale brouwer vorige week gestart met het doneren van een eerste partij van 26.000 handgels (250ml) en 50.000 liter ontsmettingsmiddel aan de gezondheidszorg. De brouwer roept Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen op zich te blijven melden om handgels te ontvangen.

Ziekenhuizen en zorginstellingen die graag handgels willen ontvangen, kunnen mailen naar Linda Elberse via linda.elberse@ab-inbev.com


Heineken: 250.000 flesjes desinfecterende middelen

Heineken zal eind deze week 250.000 flesjes desinfecterende middelen op de markt brengen die worden verdeeld onder ziekenhuizen in Nederland en België. De gel is gemaakt van bijna 30.000 liter alcohol en wordt geproduceerd uit het bier en de cider dat de brouwer op dit moment niet aan de horeca kwijt kan.
 

Koninklijke Grolsch: opgehaald bier wordt verwerkt tot diervoer en handgels

Bierbrouwer Grolsch haalt het bier terug bij horecagelegenheden die door de coronamaatregelen gesloten zijn. Het opgehaalde bier wordt vervolgens gebruikt als diervoer. Waar normaal gesproken geen tot weinig bier terugkomt naar de brouwerij, gaat het nu, tijdens de huidige coronacrisis, om grotere hoeveelheden van zowel tank- als fustbier die de brouwerij terughaalt.

Grolsch heeft een contract met Van Triest Veevoeders, dat normaal gesproken het bierbostel afneemt van Grolsch en dat weer verkoopt aan boeren. Volgens Van Triest vindt de extra hoeveelheid bier voldoende afzet naar varkenshouders die het gebruiken als diervoeringrediënt.

Hoog-alcoholische bieren gaan niet in het diervoer. Die worden gratis geleverd aan de lokale destilleerderij De Bronckhorst, aldus de woordvoerder van Grolsch. Dat bedrijf maakt er weer desinfecterende handgel van. Het bier voor het veevoer wordt volgens de zegsman volgens contract geleverd.
 

Royal Swinkels Family Brewers: ontwikkeld desinfecterende sanitizer

De brouwafdeling van Bavaria heeft desinfecterende sanitizer ontwikkeld. Dit is gelukt door alcohol uit het bier te halen dat bestemd was voor de horeca, maar niet meer uitgeleverd kon worden. Deze producten worden kosteloos verspreid onder ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verzorgingshuizen in binnen- en buitenland, waar nodig. Het tankbier dat door de brouwerij in Lieshout wordt teruggehaald uit horecazaken wordt ook hiervoor op een duurzame manier ingezet. Voor meer informatie mail naar:  service.nl@swinkelsfamilybrewers.com.


 

HELP! Drink bier, steun de brouwers

Op de site van Bierista staat een overzicht van hartverwarmende acties om onder meer horecaondernemers en brouwers te helpen in deze bizarre en onzekere tijd. Bierista roept op, met in achtneming van verantwoorde consumptie, om juist nu bieren te kopen en te drinken om de biersector te steunen en hebben een mooie lijst aan suggesties samengesteld.


 

Lente van het Nederlandse bier

BIER! MAGAZINE en Entree magazine introduceren het online initiatief ‘Lente van het Nederlandse bier’. Via de gezamenlijke landingspagina kunnen brouwerijen hun acties en nieuws tijdens de horecasluiting publiceren. Meedoen? Mail naar actie@entreemagazine.nl en geef aan wat je aan het doen bent (inclusief een foto!).