Nederlandse Brouwers

Transport

Ambitie:
in 2020 is er 20% minder CO₂ uitstoot toe te rekenen aan het transport van bier in Nederland vergeleken met het jaar 2010. Tussenresultaat: 19% CO₂-reductie.

Het bier dat de Nederlandse biersector brouwt, wordt door heel Nederland en over heel de wereld gedronken. Om zo efficiënt mogelijk met transport om te gaan en om het klimaat zo min mogelijk te belasten heeft de brouwsector zichzelf een doel gesteld; in 2020 is er 20% minder CO₂ uitstoot toe te rekenen aan het transport van bier in Nederland vergeleken met het jaar 2010.

Steeds meer brouwers maken gebruik van transport over water

Door de brouwers wordt voor verschillende methoden van transport gekozen. Zo wordt er gebruik gemaakt van vervoer per vrachtwagen maar ook per boot. Transport over het water kent een veel grotere brandstofefficiency. De CO₂ uitstoot is hierdoor meer dan drie keer zo laag als bij transport over de weg (rijksoverheid.nl). Verschillende brouwers maken sinds 2012 gebruik van LZV’s. Dit zijn extra lange zware vrachtwagens die een grotere brandstof efficiëntie hebben per transport. Op een rit van 150 kilometer stoot een LZV 11% minder CO₂ uit en 14% minder fijnstof (RWS 2010). Een aantal brouwers is  zelfs in het bezit van een lean and green certificaat.  Dit certificaat toont aan dat zij binnen 5 jaar minimaal 20% efficiëntie hebben bereikt. Ook is er sprake van een voortdurende dialoog met leveranciers om de efficiënte van het transport te verhogen.

Lees onder best practices verschillende voorbeelden uit de praktijk met betrekking transport.