Nederlandse Brouwers

Wat is bier?

Vakmanschap van vroeger gecombineerd met de moderne hedendaagse technologie.

Dat klinkt misschien als een overbodige vraag. Want wie weet nu niet wat bier is? In de praktijk ligt dat toch wat complexer. De drank die we in Nederland bier mogen noemen, is vastgelegd in de Bierverordening. Onder bier wordt hierin verstaan: ‘de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop - eventueel in verwerkte vorm- en brouwwater, op voorwaarde dat tenminste 60% van de wort afkomstig is van gerste- en/ of tarwemout.’ Om ‘bier’ te mogen heten, moet de drank dus in ieder geval bestaan uit water, gerst- en/of tarwemout, hop en water: allemaal natuurlijke ingrediënten. Bier kan dan ook met recht een natuurproduct genoemd worden.

Bier is de oudste alcoholhoudende drank ter wereld. Het wordt wereldwijd gedronken en staat op de derde plaats op de wereldranglijst van meest populaire dranken, na water en thee. Het ambacht van het bier brouwen ontstond al vele duizenden jaren geleden. Hoewel traditionele brouwmethoden nu nog steeds gebruikt worden, hebben we inmiddels het vakmanschap van toen gecombineerd met de moderne hedendaagse technologie. En die combinatie, daar zijn we trots op.

Natuurlijke ingredienten van bier

Bier is een natuurproduct. Met slechts 4 natuurlijke ingredienten kunnen duizenden verschillende bieren worden gebrouwen. Bier bestaat voor 90% uit water. Graan vormt daarnaast een belangrijk ingrediënt voor de smaak, alcohol en kleur van het bier. De brouwer gebruikt de bloemetjes van de vrouwelijke hopplant om bier de kenmerkende bittere smaak te geven. En ten slotte wordt er gist toegevoegd om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas.

De 4 natuurlijke ingrediënten van bier

Hoe wordt bier gemaakt?

Om bier te brouwen worden altijd dezelfde stappen doorlopen. Kort gezegd onttrekt het brouwproces natuurlijke suikers aan ‘gemoute’ granen met behulp van heet water. Het lijkt een eenvoudig proces, maar in praktijk vergt het de nodige vakmanschap om het perfecte bier te brouwen.

Zoveel soorten, zoveel smaken

Met de 4 ingrediënten water, graan, hop en gist worden vele verschillende biersoorten gebrouwen. De keuze is enorm: van frisse bieren met citrustonen voor op een zomers terras, tot aan donkere kruidige bieren bij een mooie stoofmaaltijd. Van laag alcoholische bieren tot zwaarder alcoholische bieren.