Nederlandse Brouwers

Biersoorten

Met slechts vier natuurlijke ingrediënten (water, graan, hop en gist) worden duizenden biersoorten wereldwijd gebrouwen. Deze zijn onder te verdelen in de volgende drie vergistingsmethodes:

Bovengistende bieren

Vóór ongeveer 1840 waren alle bieren bovengistend. Door de uitvinding van de koelmachine en de kennis over de specifieke gistsoorten brouwde men daarna steeds meer ondergistende bieren. Toch zijn er enkele bovengistende bieren overgebleven; de laatste jaren komen er steeds meer van deze biersoorten bij. Een aantal voorbeelden van bovengistende biersoorten: Tarwebier, Witbier, Trappistenbier, Kloosterbier / Abdijbier, Bruin, Ale, Stout / Porter.

Ondergistende bieren

Een ondergistend bier is een bier waarbij tijdens de vergisting de gist naar de bodem van de gistkuip zakt. Halverwege de 19de eeuw, mede dankzij de uitvinding van de koelmachine, werd het ondergistend bier populair. Ondergistende bieren zijn onder andere: Pilsener, Oud bruin, Bockbier.

Spontaan gistende bieren

In vroegere eeuwen werd bier gebrouwen zonder dat de brouwer precies wist wat er zich in de kuip of ketel afspeelde. De vergisting was helemaal een raadsel. Men merkte wel dat door toevoeging van sommige kruiden of vruchten de vergisting versneld werd. Tot de spontaan gistende biersoort rekenen we o.a.: geuzebier, lambiekbier.

Alcoholvrij en laag in alcohol

Van de hierboven genoemde biersoorten worden tegenwoordig ook alcoholvrije en alcoholarme bieren gebrouwen. Volgende de Nederlandse wetgeving mag je een bier alcoholvrij noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. En een alcoholarm bier dat in Nederland wordt gebrouwen, mag volgens de wet meer dan 0,1% en ten hoogste 1,2% alcohol bevatten. Naast alcoholvrij bieren is er tegenwoordig ook een groeiend aanbod aan laagalcoholische (speciaal)bieren. Deze bieren bevatten tussen de 2 à 4% alcohol.

Zoveel soorten, zoveel smaken

Blond bier

Verzamelnaam voor bier variërend van lichtblond via goudblond tot donkerblond. Grote verschillen in hopbitterheid, variërend van een aangename lichte bitterheid tot een behoorlijke bitterheid.

Lees verder

Radler bier

Radler is een verfrissende drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Het is verkrijgbaar in licht alcoholhoudende en alcoholvrije varianten.

Lees verder

IPA

India Pale Ale (IPA) heeft een uitgesproken bittere smaak dat bepaald wordt door de grotere hoeveelheid hop die tijdens het brouwproces wordt gebruikt.

Lees verder

Alcoholarm en alcoholvrij bier

Alcoholarm bier is een biersoort met een alcoholpercentage tot 1,2 vol%. Alcoholvrij bier bevat geen alcohol.

Lees verder

Trappistenbier

Dit bier wordt onder toezicht en verantwoordelijkheid van monniken gebrouwen.

Lees verder

Witbier

Een bier met een frisse zoetzure smaak. Veel mensen drinken dit verfrissende bier tijdens warme zomerdagen.

Lees verder

Weizen

Oorspronkelijk een Duits witbier dat steeds populairder wordt in Nederland. Weizen is over het algemeen voller van smaak en gebrouwen volgens het Duitse 'Reinheitsgebot'

Lees verder

Abdij (klooster) bier

Een abdijbier wordt niet door monniken zelf gebrouwen, maar is vaak wel door naam verbonden aan een abdij.

Lees verder

Bockbier

Bockbier is een typisch seizoensbier en verkrijgbaar in de herfst en winter. Het heeft een robijnrode kleur door het gebruik van geroosterde mout en een opvallende karamelgeur.

Lees verder

Amber

Een amberkleurig bier van hoge gisting met een licht fruitige toets en milde bitterheid.

Lees verder

Fruitbier

Door aan het brouwproces fruit toe te voegen ontstaat er fruitbier. De smaak varieert van licht zurig tot behoorlijk zoet.

Lees verder

Donker bier

De kleur kan variëren van lichtbruin tot diep donkerbruin. Hoe lichter het donkere bier is, hoe zoeter het smaakt.

Lees verder

Pilsener

Een goudgeelkleurig bier met hoppige en moutige smaak. Pils is voor velen de meest dorstlessende biersoort.

Lees verder