Nederlandse Brouwers

Etikettering

Om de consument zo volledig mogelijk te informeren, adviseert Nederlandse Brouwers om ook op bier met meer dan 1,2% alcohol de voedingswaarde te vermelden.

Wat een brouwer moet vermelden op het etiket is geregeld via Europese wetgeving in de Europese etiketteringsverordening (1169/2011).

Bij het etiketteren van levensmiddelen wordt uitgegaan van de volgende principes:

Op basis van de Europese etiketteringsverordening moet de verpakking van bier in ieder geval voorzien zijn de volgende informatie:

Aanvullend is het wettelijk verplicht, dat de aanduiding, de netto-hoeveelheid, de datum van minimale houdbaarheid en het alcoholgehalte in hetzelfde gezichtsveld op de verpakking of op het etiket moeten worden aangebracht.

Vermelding voedingswaardedeclaratie

Het is op dit moment niet wettelijk verplicht om op verpakkingen van dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% de voedingswaarde (hoeveelheid energie en nutriënten) te vermelden. Om de consument zo volledig mogelijk te informeren, adviseert Nederlandse Brouwers om ook op bier met meer dan 1,2% alcohol de voedingswaarde te vermelden.

Etiketteringshandleiding Nederlandse Brouwers

Het etiket is de meest gebruikte manier om de consument te informeren over het bier. Wat er allemaal op een etiket mag of moet staan (en wat juist niet), is vastgelegd in de Europese etiketteringsverordening. Om brouwers wegwijs te maken in deze regelgeving heeft Nederlandse Brouwers een etiketteringshandleiding opgesteld, die de verordening moeten verduidelijken, onder andere op het gebied van allergenen en de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie. 

Klik hier voor de handleiding