Nederlandse Brouwers

Meer verantwoord

Uit het Nationaal Bieronderzoek 2022 blijkt dat pils nog steeds het meest gedronken bier is maar het aandeel loopt wel iets terug. Speciaalbier is onverminderd populair. Een stijgende lijn in consumptie zien we ten opzichte van 2020 bij alcoholvrij en alcoholarm bier. De afgelopen twee jaar is de consumptie van alcoholvrij bier met 7% en die van alcoholarm met 5% gestegen.

De helft van de bierdrinkers drinkt graag alcoholvrij en -arm bier op het terras. In vergelijking met 2019 wordt het ook vaker bij de borrel thuis gedronken. Speciaalbier wordt bij voorkeur thuis bij de borrel en op het terras in de horeca gedronken. En pils blijft het meest gedronken bier tijdens feestjes en nu de terrassen weer open zijn, in de horeca.

Fred Teeven, voorzitter Nederlandse Brouwers: ‘Eigenlijk is het heel wrang om te constateren dat juist wat Nederlanders verantwoord en lekker vinden, door de overheid duurder wordt gemaakt. De groeiende populariteit van alcoholvrij en –arm bier wordt door het kabinet bestraft met een forse verhoging in 2023 van de verbruiksbelasting op dat bier. Daarnaast gaat met ingang van 2024 het systeem veranderen waarmee accijns op bier wordt geheven. Volgens ons leidt dit tot een accijnsverhoging met gemiddeld 5%. Vooral speciaalbieren gaan hierdoor in 2024 duurder worden.’