Veilig Verkeer Nederland (VVN) is verheugd over de conclusie van een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd en naar de Tweede Kamer gestuurd onderzoek naar Rijden onder invloed in de periode van 2002 tot 2017. De daling op de lange termijn is significant, van 4% in 2002 naar 1,4% in 2017. Het is niet alleen gedaald, dat doet het al jaren, maar dit is het laagste niveau ooit gemeten. Dit betekent dat niet alleen de sociale norm in positieve zin opschuift, maar ook omarmt wordt. Steeds meer mensen handelen er naar.
Veilig Verkeer Nederland levert een bijdrage aan de Bob-campagne om het publiek zo gericht mogelijk te informeren over de risico’s van rijden onder invloed en mensen te motiveren om vooraf met elkaar de Bob-afspraak te maken. Bestuurders krijgen een beloning wanneer zij het gewenste gedrag vertonen. Bob-teams van Veilig Verkeer Nederland zijn actief tijdens vele grote jaarlijkse festivals waaronder de Zwarte Cross van 12 t/m 15 juli 2018. Vorig jaar voerde VVN tijdens dit event 20.000 blaastesten uit en werden er 200.000 Bob-afspraken gemaakt. In 2017 bereikte de Bob-teams van VVN in totaliteit 1,5 miljoen contactmomenten en werden er 126.500 blaastesten afgelegd. Dit jaar staan verder nog grote festivals zoals Strandfestival Zandt, de Sneekweek en de Military Boekelo op het programma van de Bob-teams van Veilig Verkeer Nederland.
Uit het bovengenoemde onderzoek is gebleken dat het aandeel overtreders verschuift van de landelijke gebieden naar meer stedelijke gebieden. In de regio’s Limburg en Noord-Nederland worden in 2017 de meeste overtredingen geconstateerd. Mannen zijn vaker in overtreding dan vrouwen, maar de verschillen worden kleiner. Mannen in de leeftijdscategorieën 25-34 en 35-49 zijn het vaakst in overtreding, onder de vrouwen is dit de leeftijdscategorie tussen de 25 en 34 jaar.
“Al met al blijkt dat de sociale norm in positieve zin opschuift. Dit sterkt ons in onze gezamenlijke inspanningen met onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en onze partners binnen de drankenbranche; de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), SpiritsNL, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), en de Nederlandse Brouwers met daarnaast Mercedes-Benz en Smart”, aldus VVN’s waarnemend directeur Alphons Knuppel.
Bron: Veilig Verkeer Nederland