Best practices Energie

Voorbeelden uit de praktijk met betrekking tot het verminderen van het energieverbruik van Nederlandse brouwerijen.

Heineken Nederland

Heineken legt 16.569 zonnepanelen op distributiecentrum in ‘s-Hertogenbosch

Op het dak van de brouwerij in ’s-Hertogenbosch heeft Heineken haar nieuwste zonnepanelenpark geopend. Met ruim 16.569 is deze Heineken brouwerij nu de nummer 1 brouwerij met de meeste zonnepanelen ter wereld op eigen terrein.

Met dit zonnepanelenpark kan Heineken in totaal net zoveel energie opwekken als 1500 huishoudens gemiddeld verbruiken. Hiermee brouwt en verpakt Heineken zelf in drie maanden zo’n 20 miljoen flesjes. Met de panelen wordt zo’n 11% van het stroomverbruik in de Bosche brouwerij zelf opgewekt. Alweer een op mooie stap op weg naar een klimaat neutrale brouwerij in 2030.

Meer informatie

Koninklijke Grolsch

Grolsch: Energietransitieplan

Het is de ambitie van de Grolsche Bierbrouwerij om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025. Hiervoor zal de brouwer het energieverbruik verder reduceren en werken aan het omzetten van onze fossiele brandstoffen naar duurzame, CO2-neutrale energiebronnen. Zo wordt per 1 januari 2020 alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit gebruikt. Een reductie van de CO2-emissie met ongeveer 50%.

Meer informatie

Koninklijke Grolsch

Elektriciteitsbesparing voor de brouwerij door zonwerende folie

Op de ramen van de filterkelder in de Grolsche bierbrouwerij is een zonwerende folie aangebracht. Dit folie houdt tot ongeveer 15% van de warmte instraling van de zon tegen. Door deze zonwerende folie kan er minder warmte van de zon de filterkelder binnendringen en is er minder koelenergie nodig om de filterkelder tot 12 graden te koelen. Omdat Grolsch deze koelenergie zelf opwekt met elektriciteit, zorgt de zonwerende folie voor een elektriciteitsbesparing voor de brouwerij van ongeveer 30.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 10 huishoudens.

Meer informatie

Heineken Nederland

Heineken kleurt ‘s-Hertogenbosch groener

Waterschap Aa en Maas, bierbrouwer HEINEKEN en de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben gezamenlijk een biogas project gerealiseerd. Deze Bossche samenwerking is een uniek, duurzaam initiatief. Het waterschap levert net zoveel biogas als het gemiddeld gasverbruik van zo’n 3000 huishoudens per jaar. HEINEKEN neemt vanaf 2019 jaarlijks 4,7 miljoen kuub biogas af. De Afvalstoffendienst jaarlijkse circa 600.000 m3. Goed voor ruim 30 schone vuilniswagens in en om ’s-Hertogenbosch.

Bekijk het filmpje op YouTube

Heineken Nederland

Heineken neemt 4 windturbines officieel in gebruik

De Heineken brouwerij in Zoeterwoude behoort met de komst van 4 windturbines tot een van de weinige brouwers die zijn eigen opgewekte windenergie direct kan gebruiken. De ingebruikname van de windturbines is een belangrijke stap op weg naar een klimaat neutrale brouwerij in 2030.

Meer informatie

Koninklijke Grolsch

Bijna van het gas af met warmte van Twence

Grolsch zet opnieuw een forse stap richting een CO2- neutrale bierbrouwerij door het ondertekenen van een warmteleveringscontract met Twence. Twence gaat warmte, die volledig groen is opgewekt, leveren aan Grolsch. De CO2 emissie door aardgas van Grolsch wordt hiermee vanaf 2022 met 72% (5500 ton) per jaar gereduceerd. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid CO2 die 1800 huishoudens gemiddeld uitstoten per jaar. De warmtelevering van Twence past goed binnen de ambitie om in 2025 een volledig CO2-neutrale brouwerij te hebben waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt.

Meer informatie