De verhoging van de verbruiksbelasting per 1 januari 2024 met bijna 200% hakt er stevig in. Na jaren achtereen met stevige groei, daalt voor het eerst de verkoop van het totale segment alcoholvrij bier met 2,7%. Binnen dit segment daalt met name alcoholvrije pils. Omdat juist alcoholvrije pils in het kader van preventie een belangrijke rol speelt, is dit geen goede ontwikkeling. Een daling van de verkoop van alcoholvrije pils met 6% komt dan ook hard aan.
Lichtpunt is dat de populariteit van alcoholvrij speciaal bier blijft groeien. Maar ook hier zien we het effect van de verhoging van de verbruiksbelasting, de groei is aanmerkelijk lager dan in voorgaande jaren. In 2024 steeg deze met 9,2%, in 2023 was dit 30,2%.
Vrijstellen van verbruiksbelasting
De Nederlandse brouwers blijven onverminderd innoveren en investeren om het aanbod aan alcoholvrij bier verder uit te breiden en het drinken ervan te stimuleren. Het streven is dat in 2023 één op de tien gedronken bieren alcoholvrij- of alcoholarm is. Het kabinet werkt momenteel aan een voorstel voor het invoeren van gedifferentieerde tarieven in de verbruiksbelasting. De brouwers roepen het kabinet op bij de herziening van de verbruiksbelasting de preventieoverwegingen zwaar te laten meewegen en alcoholvrij bier uit te zonderen van de nieuwe verbruiksbelasting, zoals dat bijvoorbeeld ook in Engeland gebeurt. Dit draagt bij aan een verantwoorde keuze voor consumenten.