Nederlandse Brouwers

1 juli 2021Naar overzicht

De nieuwe Alcoholwet

In de nieuwe wet is o.a. vastgelegd dat kortingen van meer dan 25% op alcohol verboden zijn, dat webshops de leeftijdsgrens van 18 jaar beter moeten controleren en dat er een boete staat op het doorgeven van alcohol aan minderjarigen. De nieuwe Alcoholwet vervangt de Drank- en Horecawet. Er verandert het nodige per 1 juli.

Kortingsacties

Het geven van meer dan 25% korting op alcoholhoudende dranken is vanaf 1 juli 2021 verboden in de retail. Prijsacties op alcoholhoudende dranken met meer dan 25% zijn niet langer toegestaan voor ‘gebruik elders dan ter plaatse’.  Zo zijn voor supermarkten en slijterijen prijsacties als ‘twee halen, een betalen’ niet meer toegestaan. De maximale korting van 25% geldt ook bij het geven van extra inhoud van een product of een gratis product zoals een glas of opener.

Voor de horeca blijft gelden dat gemeenten de bevoegdheid hebben om bijvoorbeeld ‘happy hours’ aan banden te leggen.

Doorgeven alcohol aan minderjarigen

In de wet is wederverstrekking strafbaar gesteld. Tot nu toe was dat niet het geval maar konden alleen minderjarigen en ondernemers beboet worden voor het niet naleven van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop. De nieuwe wet bepaalt nu dat het strafbaar is voor een volwassene om in een bar, op een festival of op een andere openbare plek om alcoholhoudende drank te kopen en deze dan door te geven aan een minderjarige.

Het gevolg is dat er nu drie boetes kunnen worden uitgedeeld: naast de (directe) verstrekker en de minderjarige die de alcohol in ontvangst neemt, kan nu ook de meerderjarige een boete krijgen voor het doorgeven van drank. Een minderjarige die alcohol aanpakt riskeert een boete van € 100 terwijl de volwassene die alcohol doorgeeft daarvoor ook een boete van € 100 riskeert. Voor een gebeurtenis levert dat dus bij elkaar opgeteld een boete van € 200 op.

Online verkoop van alcohol

Vanaf 1 juli gelden er extra maatregelen voor de online verkoop van alcohol. Deze zijn bedoeld om te zorgen dat jongeren moeilijker aan drank kunnen komen. Bij de verkoop van alcohol, zoals via een website of bezorgplatform, is de verkoper op afstand  verplicht om de leeftijdsvraag te stellen voor de afronding van het verkoopproces. Verder mag  alcohol niet bezorgd worden aan minderjarigen of bij de buren. Daarom moet bij de bezorging aan de hand van een identiteitsbewijs gecontroleerd worden of de ontvanger 18 jaar of ouder is.

In de nieuwe wet is opgenomen dat bedrijven die driemaal in 12 maanden tijd de regels met betrekking tot de leeftijdsgrens hebben overtreden, de bevoegdheid kan worden ontzegt om nog langer alcoholhoudende drank te verkopen.

Toezicht

Het toezicht op de nieuwe wet wordt uitgeoefend door de NVWA. Zij gaan controleren over de regels worden nageleefd. Afhankelijk van de ernst van de overtreding legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op.

De gemeente blijft toezicht houden op de horeca.