Nederlandse Brouwers

Voedings- en gezondheidsclaims

De Europese verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims bepaalt welke claims gebruikt mogen worden ten aanzien van (ingrediënten van) levensmiddelen. Met een voedingsclaim wordt bedoeld een claim die iets zegt over de voedingskundige samenstelling van een product (zoals: verlaagd energie gehalte of light). Ook illustraties, symbolen of grafische voorstellingen vallen hieronder. Met een gezondheidsclaim wordt bedoeld een claim die een relatie legt tussen de consumptie van een product en de invloed daarvan op de gezondheid.

De Verordening maakt onderscheid tussen alcoholhoudende dranken met meer dan 1,2% alcoholpercentage en alcoholhoudende dranken met minder dan 1,2% alcoholpercentage. Gezondheidsclaims zijn in het geheel niet toegestaan voor alcoholhoudende dranken met meer dan 1,2% alcoholpercentage.

Voedingsclaims zijn in beperkte mate toegestaan

Toegestaan zijn:

Als één van deze twee voedingsclaims wordt gevoerd, dan is het verplicht om op de verpakking melding te maken van de hoeveelheden eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, verzadigde vetzuren, voedingsvezels en natrium.