Nederlandse Brouwers

7 oktober 2021Naar overzicht

Petitie Stop extra bierbelasting

De overheid is van plan om het systeem voor de heffing van bieraccijns te veranderen maar doet dat zo dat tegelijk de accijnzen worden verhoogd. Daarnaast hebben diverse politieke partijen in hun verkiezingsprogramma of in de doorrekening daarvan een verhoging van de accijnzen opgenomen om hun plannen te betalen. Dat kan zo maar in het regeerakkoord komen. En diverse wetenschappers en organisaties pleiten voor hogere accijnzen omdat ze denken dat Nederland daardoor gezonder wordt. Daarom start Nederlandse Brouwers de campagne Stop de extra bierbelasting. 

‘We maken ons grote zorgen’, zegt Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers. ‘Juist in een tijd dat alles al snel duurder wordt, verhoogt de overheid de belasting op bier en dreigen nog forsere verhogingen. En voor vele individuele brouwers zijn de gevolgen nog veel ingrijpender. De 5% verhoging die nu in het wetsvoorstel voor aanpassing van accijnzen zit, valt in het niet bij wat het hen gaat kosten.’

De bierbrouwers van Nederland vinden het daarom de hoogste tijd om samen een vuist te maken tegen een verhoging van de bierbelasting. Ze roepen op om dit samen te stoppen en vragen iedereen om de petitie Stop de extra bierbelasting te ondertekenen.

Lucie Wigboldus: ‘Onze inzet is duidelijk. De overheid heeft steeds gezegd dat de verandering van het systeem niet leidt tot een verhoging van de accijnzen. Uit het onderzoek dat in onze opdracht door de consultants van EY is gedaan, blijkt echter dat de accijnzen met 5% stijgen. Dit moet terug naar 0! Verder moet het afschaffen van het verlaagde tarief voor kleinere brouwers van tafel. De gevolgen hiervan zijn voor individuele brouwers veel te groot en komen juist in een tijd dat ze aan het herstellen zijn van de gevolgen van de COVID-19 crisis. En er circuleren allerlei plannen om de bierbelasting te verhogen. Van sommige politieke partijen tot wetenschappers. Laten we daar ook duidelijk over zijn; geen accijnsverhoging in deze regeerperiode.’

Elkaar steunen en daarna de schouders eronder. Dat lukt niet als de politiek de bierbelasting verhoogt. Het is daarom nu de hoogste tijd om een vuist te maken tegen Den Haag. Om Den Haag aan de belofte te houden. Voor al die kleine lokale brouwerijen die net overeind zijn gebleven en met passie weer willen brouwen. Voor de grote brouwerijen die meer dan een jaar duizenden taps gesloten zagen blijven. Voor de horeca die noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. En vooral voor alle Nederlanders die weer gezellig en verantwoord met hun vrienden een glas bier willen drinken.   

Het zijn de bierbrouwers die mooie momenten mogelijk maken met prachtige bieren. Om dit te kunnen blijven doen, hopen ze op zoveel mogelijk steun en roepen iedereen op om de petitie Stop de extra bierbelasting te ondertekenen.