Nederlandse Brouwers

Best practices Transport

Op verschillende manieren zorgen leden van Nederlandse Brouwers dat het transport van hun producten op een duurzame manier wordt uitgevoerd:

Bierbrouwerij AB InBev

Bierbrouwerij AB InBev investeert in elektrische transport

Bierbrouwerij AB InBev heeft in april 2021 de eerste elektrische tankbierwagen in gebruik om de horeca CO2-neutraal te kunnen beleveren. De schone en stille vrachtwagen met Bud merkuitstraling gaat rijden vanuit de Dommelsche Bierbrouwerij, waar de infrastructuur voor elektrisch biertransport is opgebouwd. De vrachtwagen (Emoss) zal met name de horeca in Brabant gaan voorzien van vers bier. De ambitie van de brouwer is om alle horeca in Nederland binnen enkele jaren volledig schoon en stil te beleveren. Daarom is de brouwer volop mogelijkheden met andere (proto)types van elektrische vrachtwagens aan het verkennen. De afgelopen jaren is al fors geïnvesteerd in een moderne en duurzame vloot, waaronder ‘Liquid Natural Gas’ (LNG) trucks. Al het bier van de brouwer - onder meer Bud, Hertog Jan, Leffe, Jupiler en Corona – wordt in Nederland met 100% hernieuwbare elektriciteit gebrouwen. Met de investeringen in elektrische transport zet Bierbrouwerij AB InBev nieuwe stappen om haar 2025 duurzaamheidsdoelstelling voor CO2 reductie te bereiken.

Lees meer

Heineken Nederland

Heineken op weg naar volledig groen binnenvaarttransport

Binnenvaartschepen kunnen in de toekomst schoon en klimaatneutraal varen via een voor iedereen toegankelijke infrastructuur. Het op 2 juni jl. gelanceerde bedrijf ZES (Zero Emsision Services B.V.) biedt een volledig producten- en dienstenpakket dat is gebaseerd op verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, laadstations, technische ondersteuning en een innovatief betaalconcept voor scheepseigenaren.

Heineken heeft van begin af aan een actieve rol gehad bij ZES en de ontwikkeling van het systeem. De brouwerij wil namelijk toewerken naar klimaatneutrale brouwerijen en een schone en klimaatneutrale logistiek ontwikkelen. Via een vervoersovereenkomst met de vervoerder CCT verbindt Heineken zich voor tien jaar aan ZES. Hiermee zal de brouwerij als eerste eindklant met dit systeem gaan varen.

Royal Swinkels Family Brewers

Vergroening van de logistiek

Duurzaam transport is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Swinkels Family Brewers. Door innovaties zoals optimalisatie van laadgewicht, slimme transportplanning en multimodale oplossingen toe te passen hebben de Bavaria brouwerij in Lieshout en brouwerij de Koningshoeven in Berkel-Enschot als eerste brouwerijen in Nederland een 3e Lean & Green ster in Nederland toegekend gekregen. Lean & Green Europe is het leidende Europese programma voor duurzame logistiek met als uiteindelijke doel: zero emissie. Voor concrete resultaten in CO2-reductie worden bedrijven erkend met een Lean & Green Award of Star.

In 2021 start Swinkels Family Brewers ook in België met een inventarisatie van de transportbewegingen en daaraan gekoppelde CO2-uitstoot.

Meer informatie

Heineken Nederland

Duurzaam transport met mini tankbierwagen

Cafés in de Utrechtse binnenstad met Heineken®, Brand of Amstel op de tap worden van half julie bevoorraad worden met een ‘mini’ tankbierwagen. Dit nieuwe, compacte en lichtere transportmiddel voldoet aan alle normen die zijn gesteld om de historische kades en bruggen in de stad te beschermen. Tevens zijn deze kleine trucks schoner en stiller wat de leefbaarheid en veiligheid voor bewoners en bezoekers van het drukke stadshart ten goede komt. Utrecht heeft nu de primeur, Den Bosch zal dit jaar nog volgen.

Meer informatie

Koninklijke Grolsch

Grolsch: Milieuvriendelijk transport

De leveranciers van Grolsche Bierbrouwerij rijden met eco-combi’s. Deze lange vrachtwagens kunnen in plaats van 30 pallets 42 pallets vervoeren. Dit bespaart al snel 80 vrachten per jaar en de verwachting is dat dit aantal verder gaat oplopen. Een behoorlijke reductie in CO2-uitstoot. In 2019 is het laatste gedeelte van deze vrachtwagens voor pallet distributie Nederland overgegaan naar EURO-6, waarmee de Grolsch in Nederland voldoet aan de hoogste emissienorm. 

Meer informatie

Heineken Nederland

Heineken breidt elektrisch transport in Amsterdam verder uit

Iedere voorbijganger in Amsterdam kan een van de 8 elektrische vrachtwagens van Heineken Groothandel tegenkomen. De door vervoerder Simon Loos ingezette elektrische Heineken vrachtwagens rijden op stroom, die is opgewekt met de zonnepanelen op het dak van distributievestiging Sligro in Amsterdam. Dankzij het laadvermogen van 5 ton en een bereik tot 120 km zijn ze uitermate geschikt voor stedelijke distributie.

Meer informatie

Koninklijke Grolsch

Gebruik binnenvaart door Grolsch

Voor transport van exportcontainers maakt Grolsche veel gebruik van de binnenvaart. Hierdoor bespaart men aanzienlijk op de CO2-uitstoot. Bij Combi Terminal Twente in Hengelo komen de lege containers via het Twentekanaal binnen en gaan ze geladen weer weg. Daarnaast maakt de Grolsch ook regelmatig gebruik van containers die leeg in het depot staan. Vergeleken met wegtransport bespaart de brouwer via binnenvaart met een 40/45 ft zeecontainer 71,2% CO2.

Meer informatie

Heineken Nederland

Duurzaam biertransport: energiezuinig binnenvaartschip in gebruik

Op 9 September 2017 vond de doopceremonie plaats van het duurzame containerschip van Nedcargo. Dit containerschip vervoert jaarlijks  voor Heineken tussen Alphen aan den Rijn en Rotterdam 12.500 containers – gelijk aan 600 miljoen flesjes – bier. Het is een innovatief en zuinig binnenvaartschip dat speciaal voor binnenvaart overslagterminal Alpherium in Alphen aan de Rijn is ontworpen. De ingebruikname van dit duurzame binnenvaartschip past naadloos in de ambitie van Heineken Nederland om een klimaat neutrale brouwerij en keten te realiseren

Meer informatie