Nederlandse Brouwers

Biermomenten

Een mooie schuimkraag beschermt het bier tegen zuurstof uit de lucht wat de smaak van het bier kan beïnvloeden. 

Hoe schenk je thuis een bier op de juiste manier?

In Nederland wordt bier met een schuimkraag gedronken. De ideale schuimkraag van 2 centimeter schenken is een handigheidje die je makkelijk onder de knie kunt krijgen. Neem een schoon en vetvrij glas, houdt deze licht schuin en schenk het bier tegen de glaswand om zo het glas te vullen. Zorg er voor dat je het bier niet in het glas klokt, maar rustig schenkt. Als het glas bijna gevuld is, kan je het glas rechtop houden. Een mooie schuimkraag beschermt het bier tegen zuurstof uit de lucht wat de smaak van het bier kan beïnvloeden. 

Temperatuur van het bier

De drinktemperatuur hangt af van de biersoort, maar ook je eigen voorkeur speelt een belangrijke rol. Belangrijk om te weten is dat de temperatuur van het bier ook invloed heeft op de aroma’s, en dus de smaak. Over het algemeen drink je zwaardere biersoorten het beste op een graad of 10. Lichtere bieren kunnen het beste kouder wordt gedronken (6 graden). Vaak wordt op het etiket de ideale drinktemperatuur aangegeven.

Het bierglas

Is het bierglas van invloed op de smaak? Ja zeker! Het soort glas is belangrijk om de smaak van het bier het beste tot zijn recht te laten komen. Om die reden hebben vrijwel alle grotere biermerken voor elke biersoort een eigen glas laten ontwikkelen. De stelregel is: ondergistende bieren smaken het best in een hoog en smal glas. Bovengisterende bieren daarentegen verdienen het om in een kort bolvormig glas te worden geschonken. Hierdoor hebben de aroma’s meer ruimte.

Nat of droog glas?

Niet alleen de vorm van het glas is belangrijk om de smaak van het bier goed tot zijn recht te laten komen. Maar ook het schoonmaken van een glas speelt een belangrijke rol. Een vuil of vettig glas maakt dat de schuimkraag niet tot stand komt en heeft bovendien invloed op de kwaliteit van het geschonken bier. Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak. Bij tapbieren geldt dit niet. Een tapbiertje komt het beste tot zijn recht in een vers gespoeld glas. Door de toevoeging van extra fleskoolzuur i.v.m. de druk blijft de schuimkraag mooi staan.

Het belangrijkste is dat de smaakintensiteit van het bier past bij de smaakintensiteit van het eten.

Bier drinken tijdens het eten

De vraag is, met honderden biersoorten om uit te kiezen, waar te beginnen? Het belangrijkste is dat de smaakintensiteit van het bier past bij de smaakintensiteit van het eten. Een lichte zomersalade laat zich prima begeleiden door een pils of een witbier. Een bockbier hoort eerder bij een zwaarder gerecht.

Een uitdaging bij bier is op zoek te gaan naar smaakcomponenten die bij elkaar passen of, geheel gewaagd, juist met elkaar contrasteren. Bij gebakken vlees passen biersoorten gemaakt van mout die eenzelfde caramelliseringsproces hebben ondergaan. Kies hier voor bier met iets meer alcohol. Bij een toetje met chocola, kan je weer beter kiezen voor een kersenbier of een krachtige stout.

Vanwege de frisse smaak gaat bier ook heel goed samen met vetachtige gerechten. De bitters in bier passen  goed bij eiwit, zoals in vis. Kies in dit geval wel voor een blond of witbier.

Maar overal moet je gewoon experimenteren. Er is genoeg keuze aan bieren om van iedere maaltijd een feest te maken. 

Koken met bier

Natuurlijk kan bier ook goed gebruikt worden als ingrediënt in de keuken. In de pan kan bier bijzondere smaken bovenbrengen. Net als bij het drinken van bier, geldt ook bij bier in de keuken: doseer het met mate. Om de subtiele aroma’s van bier goed tot zijn recht te laten komen, kan je het bier het beste als laatste toevoegen.