Bier & Economie
De Nederlandse biersector is een innovatieve sector die zowel lokaal, nationaal als internationaal geworteld is.
Belangrijke economische bijdrage
Nederland telt op dit moment ruim 400 brouwerijen, uiteenlopend van grote internationale ondernemingen tot kleine brouwerijen en van eeuwenoude brouwerijen tot start-ups. Dit levert een grote diversiteit aan bieren en bierstijlen op. Niet alleen voor de Nederlandse markt, maar ook voor het buitenland. Niet voor niets is Nederland één van de grootste bierexporteurs ter wereld.
In 2016 werd in Nederland zo’n 12 miljoen hectoliter bier verkocht. Van al het bier dat in Nederland wordt geconsumeerd wordt 85% ook daadwerkelijk in Nederland gebrouwen.Dat is uniek in de drankensector en goed voor de werkgelegenheid. Het brouwen en verkopen van bier levert namelijk niet alleen werkgelegenheid op bij brouwers, maar ook bij toeleveranciers, telers, mouters, de verpakkende industrie, supermarkten en horeca. Met een werkgelegenheidseffect van 65.000 banen in brouwerijen, horeca, retail en bij toeleveranciers is de biersector van groot belang voor de Nederlandse economie.
In 2016 werd in Nederland 24 miljoen hectoliter bier gebrouwen. Daarvan werd ruim 14 miljoen hl. geëxporteerd. Alleen Mexico exporteert meer bier dan Nederland (CBS 2015). Doordat Nederlandse brouwers tegen een relatief lage kostprijs hoogwaardig bier kunnen brouwen, zijn onze brouwers van oudsher vaak concurrerender dan hun buitenlandse concurrenten. De export van bier is goed voor zo’n 8.000 banen bij toeleveranciers en brouwers.
Overheidsinkomsten
Ook de overheid profiteert er van dat bier in Nederland wordt gebrouwen en gedronken. De bijdrage van de biersector aan de Nederlandse schatkist bedraagt 2,14 miljard euro. 451 miljoen euro daarvan is accijns op bier. Grofweg kun je stellen dat van de gemiddelde prijs die een consument betaalt voor een krat bier, 5 euro direct in de staatskas vloeit door accijns en btw. Door de werkgelegenheid in de biersector ontvangt de overheid ook inkomstenbelasting en sociale premies. Naast belastinginkomsten en werkgelegenheid, zijn de brouwerijen ook maatschappelijk betrokken middels sponsoring van landelijke en lokale evenementen. In 2014 was dit 27 miljoen euro.