Nederlandse Brouwers

Bier & Economie

De Nederlandse biersector is een innovatieve sector die zowel lokaal, nationaal als internationaal geworteld is.

Belangrijke economische bijdrage

Nederland telt op dit moment ruim 900 brouwerijen, uiteenlopend van grote internationale ondernemingen tot kleine brouwerijen en van eeuwenoude brouwerijen tot start-ups. Dit levert een grote diversiteit aan bieren en bierstijlen op. Niet alleen voor de Nederlandse markt, maar ook voor het buitenland. Niet voor niets is Nederland één van de grootste bierexporteurs ter wereld.

In 2021 werd in Nederland zo’n 11 miljoen hectoliter bier verkocht. In 2019, toen Nederland nog niet te maken had met de COVID-pandemie en de horeca gewoon open was, lag de verkoop op ruim 12 miljoen hectoliter. 

Van al het bier dat in Nederland wordt geconsumeerd wordt 85% ook daadwerkelijk in Nederland gebrouwen.Dat is uniek in de drankensector en goed voor de werkgelegenheid. Het brouwen en verkopen van bier levert namelijk niet alleen werkgelegenheid op bij brouwers, maar ook bij toeleveranciers, telers, mouters, de verpakkende industrie, supermarkten en horeca. In 2020 telde de biergerelateerde werkgelegenheid ruim 36.000 banen. Een jaar daarvoor waren dat er nog 65.000 banen in brouwerijen, horeca, retail en bij toeleveranciers. Door COVID-19 zijn er met name in de horeca duizenden banen verloren gegaan. Gelukkig is de horeca nu weer open en hebben vele mensen er hun baan gevonden. Maar 

In 2021 werd in Nederland 22 miljoen hectoliter bier gebrouwen. Daarvan werd bijna 13 miljoen hectorliter geëxporteerd. In het jaar voor de COVID pandemie was dit nog 24 miljoen hectoliter waarvan ruim 12 miljoen werd geëxporteerd. Ook de biersector wordt geraakt door de COVID-crisis. 

Nederland is de één na grootste bierexporteur ter wereld. Alleen Mexico exporteert meer bier dan Nederland (CBS 2015). Doordat Nederlandse brouwers tegen een relatief lage kostprijs hoogwaardig bier kunnen brouwen, zijn onze brouwers van oudsher vaak concurrerender dan hun buitenlandse concurrenten.  De export van bier is goed voor zo’n 8.000 banen bij toeleveranciers en brouwers.  

Overheidsinkomsten

Ook de overheid profiteert er van dat bier in Nederland wordt gebrouwen en gedronken. De bijdrage van de biersector aan de Nederlandse schatkist bedraagt 1,7 miljard euro. 388 miljoen euro daarvan is accijns op bier. In 2019, toen de sector nog niet te maken had met de gevolgen van COVID, was de bijdrage aan de schatkost 2,7 miljard waarvan 422 aan accijns. Grofweg kun je stellen dat van de gemiddelde prijs die een consument betaalt voor een krat bier, 5 euro direct in de staatskas vloeit door accijns en btw. Door de werkgelegenheid in de biersector ontvangt de overheid ook inkomstenbelasting en sociale premies. Naast belastinginkomsten en werkgelegenheid, zijn de brouwerijen ook maatschappelijk betrokken middels sponsoring van landelijke en lokale evenementen. Jaarlijks gaat dat om ruim € 10 miljoen.