Nederlandse Brouwers

2 oktober 2017Naar overzicht

Brouwers slaan eerste bockbiervat aan in Bockbierstad Zutphen

Het bockbierseizoen wordt vandaag officieel geopend door de bierbrouwers. Deze traditie vindt altijd plaats op de eerste maandag van oktober en dit jaar strijken de brouwers en relaties uit de bierwereld neer in bockbierstad Zutphen, waar Burgemeester Annemieke Vermeulen vanmiddag symbolisch het eerste bockbiervat zal aanslaan. Tijdens de opening is ook veel aandacht voor het combineren van dit typisch Nederlandse speciaalbier met seizoensgerechten. Op het platform Dat Smaakt Naar Bier, een initiatief van de Nederlandse brouwerijen, kunnen consumenten volop inspiratie opdoen rondom bockbier en de combinaties met gerechten.

Het startschot voor het bockbierseizoen 2017 vindt dit jaar plaats in een stad met een rijke bockbierhistorie. Al 21 jaar lang wordt in Zutphen de Nationale Bokbierdag georganiseerd en trekt de stad tienduizenden bezoekers voor dit festival. “Wij vinden het een eer dat wij met de bierbrouwers dit jaar in Zutphen zijn uitgenodigd om het bockbierseizoen feestelijk te starten” licht Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, toe. “Bockbier heeft een rijke geschiedenis en de Nationale Bokbierdag is hier een belangrijk onderdeel van. Het is een van de bekendste typisch Nederlandse speciaalbieren en het doet mij veel plezier te zien dat deze mooie bierstijl door steeds meer brouwers wordt gebrouwen.” 

Groei bierbrouwers betekent stijging aanbod bockbier

Nederland kent inmiddels meer dan 400 brouwerijen en dit aantal blijft groeien. Met de komst van vele regionale en lokale bierbrouwerijen wordt ook het aanbod aan bockbieren steeds groter. Cees-Jan Adema zegt: “Veel brouwers spelen in op dit populaire seizoensproduct, waardoor er binnen de richtlijnen een heel gevarieerd aanbod ontstaat met veel verschillende smaaknuances. Hierdoor wordt bockbier ook erg interessant om in de keuken mee te werken en we zien dat bockbier daarom in de horeca ook een steeds prominentere rol krijgt.”

Dat Smaakt Naar Bier

Bij het initiatief Dat Smaakt Naar Bier, dat door de Nederlandse bierbrouwerijen in mei 2017 is opgezet, staat bier & food centraal. In oktober wordt de bierstijl bockbier extra uitgelicht. De Biermatch op de website biedt consumenten inspiratie om zelf mooie gerechten te kiezen met bijpassende bieren. In de bockbiermaand oktober worden op de website tevens restaurants vernoemd die een speciaal bockbiermenu aanbieden deze herfst en er is een overzicht van alle bockbierfestivals in Nederland.