Nederlandse Brouwers

11 november 2022Naar overzicht

Uitstel verhoging verbruiksbelasting goede zaak

Al sinds de zomer keert Nederlandse Brouwers zich tegen de verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier. In een interview met NU.nl zei voorzitter Fred Teeven dat de overheid het beleid om alcoholvrij bier te promoten, door de verhoging frustreert. ‘Op verzoek van de overheid werken we al jaren mee aan het terugdringen van problematisch alcoholgebruik door het maken en promoten van alcoholvrij bier en nu rijden ze ons in de wielen.’ En bij BNR ‘De belasting op alcoholvrijbier is wrang’.

Door het uitstel is er nu tijd om met elkaar aan de slag te gaan om te komen tot een belastingwetgeving waarmee wel gezondheidsdoelen worden bereikt. Daarbij kan gedacht worden aan een frisdrankentaks zoals ze die in het Verenigd Koninkrijk kennen. De Engelse overheid erkent  de belangrijke rol van alcoholvrij bier in het kader van preventie en heeft daarom dit bier vrijgesteld van deze wet. Hopelijk doet dit goede voorbeeld in Nederland volgen

Het Nederlandse kabinet vindt daarbij dan de bierdrinker aan zijn zijde. Uit het Nationaal Bieronderzoek 2022 blijft dat een grote groep (47%) van de bierdrinkers, vindt dat alcoholvrij bier vooral een aantrekkelijk alternatief voor bier met alcohol moet zijn. De invoering van een (suiker)belasting, gaat zijn weerslag hebben op het drinken van alcoholvrij bier. Een kwart verwacht minder alcoholvrijbier te gaan drinken. Een substantieel deel daarvan (36%) verwacht zelfs in plaats daarvan weer bier met alcohol te gaan drinken. Mensen gaan dus weer bier, frisdrank en andere alcoholische dranken drinken. Dus alle reden om recht te blijven doen aan het belang van alcoholvrij in het preventiebeleid.

Naast dat alcoholvrij en –arm bier vooral ook lekker wordt gevonden, lijken de belangrijkste redenen waarom alcoholvrij en -arm bier wordt gedronken, alles te maken met gezondheid en veiligheid: 50% van de bierdrinkers geeft aan dat zij alcoholvrij drinken omdat ze even geen alcohol willen drinken, omdat ze alcohol in zijn algemeenheid slecht voor de gezondheid vinden (19%) en omdat alcohol en verkeer niet samengaan (49%). Zo blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek 2022.